ເຕັກນິກການປູກພຶດສວນ

2.1   ການ​ກຽມ​ດິນ:
      ພືດແຕ່ລະຊະນິດຕ້ອງການສະພາບຂອງດິນແຕກຕ່າງກັນເພາະດິນອາດເປັນດິນໜຽວ,ດິນຊາຍ...ພ້ອມ
ນີ້ກໍຂຶ້ນກັບພຶດແຕ່ລະຊະນິດອີກດ້ວຍ.
     2.1.1 ຈຸດປະສົງຂອງການກຽມດິນ.
-    ເພື່ອກຳຈັດວັດສະພືດ
-    ກຳຈັດພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້
-    ເຮັດໃຫ້ດິນຖ່າຍເທອາກາດໄດ້ດີ
-    ຊ່ວຍໃຫ້ສະພາບຂອງດິນເໝາະສົມກັບຮາກພືດໃນການຊອກຫາອາຫານ
-    ປັບປຸງ​ຄຸນ​ນະພາ​ບຂອງ​ດິນ
1.1.1  ວິທີ​ການ​ກຽມ​ດິນ
ທຳ​ມະ​ດາ​ແລ້ວ ການ​ກຽມ​ດິນ​ມີ 2 ວິທີ​ຄື:
1           ການ​ກຽມ​ດິນ​ໃນ​ລະດູ​ແລ້ງ: ການ​ກຽມ​ດິນ​ໃນ​ລະດູ​ນີ້ ສວນ​ຫຼາຍ​ຈະ​ເຮັດ​ຂອບ​ ໜານ​ສູງ ​ເພື່ອ​ບໍ່​ໃຫ້​ນ້ຳ​ໄຫຼ​ອອກ​ຈາກ​ໜານ.
2           ການ​ກຽມ​ດິນ​ໃນ​ລະດູ​ຝົນ: ການ​ກຽມ​ດິນ​ໃນ​ລະດູ​ນີ້ ສວນ​ຫຼາຍ​ຈະ​ເຮັດ​ຂອບ​  ໜານ​ຕໍ່າ ​ເພື່ອ​ໃຫ້​ນ້ຳ​ໄຫຼ​ອອກ​ຈາກ​ໜານ.
2.1.3   ຂັ້ນ​ຕອນ​ການ​ກຽມ​ດິນ
1  ການ​ກໍາຈັດ​ວັດ​ສະ​ພືດ:ກ່ອນ​ກຽມ​ດິນ​ຕ້ອງ​ກຳ​ຈັດ​ວັດ​ສະ​ພືດ​ອອກ​ໃຫ້​ໝົດເພື່ອ​ສະດວກ​ໃນ​ການ​ໃຊ້​ເຄື່ອງມື.
2 ຂຸດຫຼືໄຖ​ປະ​ໄວ້​ປະມານ 5-7 ວັນ​ເພື່ອ​ທຳລາຍ​ພະຍາດ ​ແລະ ​ແມງ​ໄມ້​ບາງ​ຊະນິດ,ການກຂຸດຫຼືໄຖ​ແມ່ນ​ເລີກ​ປະມານ 10-20 cm​ແລ້ວ​ຈຶ່ງ​ຄາດ​ໃຫ້​ລະອຽດ ​ແລະ ຍົກ​ເປັນ​ໜານປະ​ໄວ້.
2.2   ການ​ກ້າ​ເມັດ
     2.2.1 ການ​ກຽມ​ເມັດ​ພັນ
ເມັດ​ພັນ​ມີ​ຄວາມ​ສຳຄັນ​ຫຼາຍ,ແຕ່​ການ​ຂະຫຍາຍ​ພັນ​ດ້ວຍ​ເມັດ​ຕ້ອງ​ເລືອກ​ເອົາເມັດ​ທີ່​ດີ​ຊຶ່ງ​ມີ​ລັດ​
ສະ​ນະ​ດັ່ງ​ນີ້:
-    ສະອາດ ​ແລະ ບໍ່​ມີ​ສິ່ງ​ເຈືອ​ປົນ
-    ບໍ່​ໃຫ້​ມີ​ພະຍາດ ​ແລະ ​ແມງ​ໄມ້
-    ມີ​ເປີ​ເຊັນ​ຄວາມ​ແຕກ​ງອກ​ສູງ
-    ​ໂຄ​ພັນ​ເດີມ
2.2.2 ວິທີການກ້າເມັດ:
     ການກ້າເມັດສາມາດເຮັດໄດ້ຫຼາຍວິທີຄື: ການກ້າໃນກະບະ, ການກ້າໃນຖົງຢາງ ແລະ ການກ້າໃນໜານ,ການກ້າແຕ່ລະຢ່າງມີຄວາມເໝາະສົມໃນແຕ່ລະພື້ນທີ່ແຕກຕ່າງກັນ.
2.2.3 ການ​ຍ້າຍ​ເບ້ຍ​ຜັກ:
           ການ​ຍ້າຍ​ຕົ້ນ​ເຍ້ຍອາດ​ເຮັດ​ໄດ້ 2 ວິທີ​ຄື:
            -     ການ​ຍ້າຍ​​ແບບ​ຮາກ​ເປືອກ:  ​ເຮັດ​ໄດ້​ໂດຍ​ການ​ດຶງຖອດ​​ເບ້ຍ​ຈາກ​ໜານ​ແລ້ວ​ນຳໄປ​ປູກ,ຕົ້ນ​ກ້າ​ນີ້​ອາດ​ມີ​ດິນ​ຕິດ​ເລັກ​ນ້ອຍ ຫຼື ບໍ​ມີ​ເລີຍ.
            -     ການ​ຍ້າຍ​ແບບ​ມີ​ດິນ​ຕິດ​ຮາກ: ​ເຮັດ​ໄດ້​ໂດຍ​ການ​ຂຸດ​ຍ້າຍ​ຕົ້ນ​ເບ້ຍ​ຈາກ​ໜານ​ກ້າ ​ແລ້ວ​ນຳ​ໄປ​ປູກ ວິທີ​ນີ້​ການ​ລອດ​ຕາຍ​ອາດ​ສູງ.
           ​ໄລຍະ​ທີ່​ເໝາະ​ສົມ​ໃນ​ການ​ຍ້າຍ​ຕົ້ນ​ເບ້ຍປູກ
            ການ​ຍ້າຍ​ຕົ້ນ​ເບ້ຍ​ໂດຍ​ທົ່ວ​ໄປ​ນິຍົມປະຕິບັດ​ໃນ​ເວລາ​ທີ​ແດດ​ບໍ່​ກ້າ​ເພື່ອ​ໃຫ້​ມີ​ການ​ຄາຍ​ນ້ຳ​ໜ້ອຍ​ທີ່​ສຸດ.
2.3   ການ​ບົວລະບັດ​ຮັກສາ
     2.3.1 ການ​ໃຫ້​ນ້ຳ
           ການ​ໃຫ້​ນ້ຳ​ຄວນ​ໃຫ້​ປະລິມານ​ເໝາະ​ສົມ ​ແລະ ມີ​ຫຼັກ​ການ​ໃນ​ການ​ພິຈາລະນາ​ດັ່ງ​ນີ້:
-    ຊະນິດ​ຂອງ​ຜັກ
-    ຊະນິດ​ຂອງ​ດິນ
-    ອາ​ຍຸ​ຂອງ​ຜັກ
-    ສະພາບ​ແວດ​ລ້ອມ
-    ວິທີ​ການ​ໃຫ້​ນ້ຳ
     2.3.2 ການ​ພວນ​ດິນ
            ການກພວນ​ດິນ​ແມ່ນ​ການພີ​ກປີ້ນ​ດິນ​ບໍ່​ໃຫ້​ດິນ​ແໜ້ນພ້ອມ​ທັງ​ເປັນການ​ກຳຈັດ​ວັດ​ສະ​ພືດ​​ໃນ​ພື້ນທີ່​ປູກ ​ແລະ ອາດ​ເຮັດ​ພ້ອມ​ກັນ​ກັບ​ການ​ໃສ່​ຝຸ່ນ.
     2.3.3 ການໃສ່ຝຸ່ນ       
ການໃສ່ຝຸ່ນພືດຄວນໃສ່ທັງຝຸ່ນອິນຊີ ແລະ ຝຸ່ນເຄມີໂດຍໃສ່ລົງໄປໃນປະລິມານທີ່ເໝາະສົມເພື່ອປັບປຸງຄຸນສົມບັດຂອງດິນເພື່ອໃຫ້ເໝາະສົມກັບການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງພືດ ແລະນຳໄປໃຊ້ໃນການເພີ່ມ
ຜົນຜະລິດ.
            #    ວິທີການໃສ່ຝຸ່ນສວນຫຼາຍປະຕິບັດໄດ້ 3 ວິທີຄື:
-    ການໃສ່ແບບຫວານ
-    ການໃສ່ເປັນຈຸດ
-    ການໃສ່ທາງໃບ
2.3.4 ການ​ປັກ​ຄ້າງ
      ມີ​ພືດ​ບາ​ງຊະນິດຕ້ອງການ​ຂຶ້ນ​ຄ້າງເນື່ອງ​ຈາກ​ພືດ​ດັ່ງກ່າວ​ມີ​ເຄືອ​ແລະ ມື ສຳລັບ​ຈັບ​ຄ້າງເພື່ອ​ໃຫ້​ຜົນ​ຜະລິດ​ດີ​ຂື້ນ​ເຊັ່ນ: ໝາກຖົ່ວ,ໝາກແຕງ,ໝາກ​ຮະສ່ວນ​ວິທີ​ການ​ເຮັດ​ຄ້າງ​ແມ່ນ​ຂຶ້ນ​ກັບ​ວິທີ​ການ ແລະ ຊະນິດ​ຂອງ​ພືດ.
2.3.5 ການ​ຕັດ​ແຕ່ງ
ໝາຍ​ເຖິງ​ການ​ເດັດ ​ແລະ ການ​ຕັດ​ແຕ່ງ​ກິ່ງ​ແໜງ​ ຫຼື ສ່ວນ​ອື່ນໆທີ່​ບໍ່​ຈຳ​ເປັນ​ ເພື່ຶອໃຫ້​ຜົຜະລິດ​
ທີ່​ໄດ້​ຮັບ​ດີ​ຂຶ້ນ, ການ​ຕັດ​ແຕ່ງ​ຄວນ​ປະຕິບັດ​ໃນ​ເວລາ​ພາກ​ສ່ວນ​ຕ່າງ​ໆ ​ຂອງພືດ​ມີ​ຂະໜາດ​ນ້ອຍຖ້າ​ປະຕິບັດ​ຊ້າ
​ພືດ​ຈະ​ໃຊ້​ອາຫານ​ໄປ​ລ້ຽງ​ສ່ວນ​ຕ່າງໆ​ພາ​ໃຫ້​ຜົນ​ຜະລິດ​ຕົກ​ຕໍ່າ.
     2.3.6 ການ​ປ້ອງ​ກັນ ​ແລະ ກຳ​ຈັດ​ສັດຕູ​ພືດ
            ສັດ​ຕູ​ທີ່​ສຳຄັນ​ຂອງ​ພືດ​ມີ 2 ພາກສ່ວນ​ໃຫຍ່​ຄື: ພະຍາດ ​ແລະ ​ແມງ​ໄມ້
                 ​ແມງ​ໄມ້ ​ແລະ ການ​ປ້ອງ​ກັນ​ກຳ​ຈັດ
                  ​ແມງ​ໄມ້​ເປັນ​ສັດຕູ​ທີ​ທຳລາຍ​ພາກ​ສ່ວນ​ຕ່າງໆພາ​ໃຫ້​ມີ​ຄວາມ​ເສຍ​ຫາຍ ແມງ​ທີ​ພົບ​ມີ​ຄື: ບົ້ງ,ເພຍ​ອ່ອນ,​ແມງວັນ,​ແມງ​ປີກ​ແຂງ...
            #     ການ​ປ້​ອງກັນ ​ແລະ ກຳຈັດ
                  -     ​ໃຊ້​​ແມງ​ທີ່​ເປັນ​ປະ​ໂຫຍ​ດທຳລາຍ
                  -     ວິທີ​ເຂດ​ຕະກຳ
                  -     ການ​ໃຊ້​ພັນ​ຕ້ານທານ
                  -     ການ​ໃຊ້​ວິທີ​ກົນ
                  -     ​ໃຊ້​ສານ​ກຳ​ຈັດ​ແມງ
                 ພະຍາດ ​ແລະ ການ​ປ້ອງ​ກັນ​ກຳຈັດ
                  ສາ​ເຫດ​ທີ່​ພາ​ໃຫ້​ເກີດ​ພະຍາດ​ມີ 2 ສາ​ເຫດ​ຄື:
-         ​ເກີດ​ຈາກ​ສິ່ງ​ບໍ່​ມີ​ຊີວິດ:ການ​ຂາດ​ທາດ​ອາຫານ,ສະພາບ​ແວດ​ລ້ອມ​ບໍ່​ເໝາະສົມ
-         ​ເກີດ​ຈາກ​ສິ່ງ​ທີ​ມີ​ຊີວິດ​ເຊັ່ນ: ​ເຊື້ອຣາ,ແບກ​ທີ​ເຣຍ,ໄວຣັດສ,ໄພ​ໂຄ​ພຼມາ​ ແລະ ຂີ້​ເກາະ​ເດືອ​ຝອຍ
#     ການ​ປ້ອງ​ກັນ​ກຳຈັດ
-         ວິທີ​ເຂດ​ຕະກຳ
-         ການ​ໃຊ້​ວິທີ​ທາງ​ຊີວະ​ພາບ ຫຼື ທາງ​ເຄມີ
2.4   ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ
      ຂະ​ບວນການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ເປັນ​ຂັ້ນ​ຕອນສຸດ​ທ້າຍ​ຂອງ​ການປູກພືດຊຶ່ງ​ນັບ​ວ່າ​ມີ​ຄວາມ​ສຳຄັນ​ຫຼາຍປັດ​ໄຈ​ສຳ​ຄັນ​ຂອງ​ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ຄື:​ໄລຍະ​ເວລາ​ຂອງ​ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ພືດ​ແຕ່​ລະ​ຊະນິດ​ຈະ​ແຕກ​ຕ່າງ​ກັນ​ຂຶ້ນກັບຊະນິດແລະ
​ແນວ​ພັນ​.
     4.4.1 ​ໄລຍະ​ເວລາ​ທີ່​ເໝາະ​ສົມ​ຂອງ​ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ
                        ໄລຍະ​ເວລາ​ທີ່​ເໝາະ​ສົມ​ຂອງ​ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ແມ່ນ​ຂຶ້ນ​ກັບ:
-    ຊະນິດ​ຂອງ​ພືດ
-    ອາຍຸ​ຂອງ​ພືດ
-    ຊ່ວງ​ເວລາ​ໃນ​ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ
-    ຈຸດປະສົງ​ຂອງ​ຜູ້​ປູກ
-    ຄວາມ​ຕ້ອງການ​ຂອງ​ຕະຫຼາດ
4.4.2 ວິທີ​ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ
      ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ພືດ​ບໍ່​ຖືກ​ວິທີ​ຈະ​ເຮັດ​ໃຫ້​ຄຸນ​ນະພາ​ບຕໍ່າ, ມີ​ການ​ເສຍ​ຫາຍການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ຕ້ອງ​ລະ
ມັດລະວັງ​ພິ​ເສດ​ຄື: ບໍ່​ໃຫ້​ມີ​ຮອຍ​ຊໍ້າ ຫຼື ບາດ​ແຜ ​ເພາະ​ຈະ​ພາ​ໃຫ້​ເຊື້ອ​ພະຍາດ​ເກີດ​ໄດ້​ງ່າຍ ວິທີ​ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ພືດ​ແຕ່​ລະ​ຊະນິດ​ຈະ​ແຕກ​ຕ່າງ​ກັນ​ຂຶ້ນ​ກັບ​ພາກສ່ວນ​ຂອງ​ພືດ​ທີ່​ຈະ​ນຳ​ໄປ​ໃຊ້​ປະ​ໂຫຍ​ດ.



Share:

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

Blog Archive

Recent Posts

Unordered List

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
  • Aliquam tincidunt mauris eu risus.
  • Vestibulum auctor dapibus neque.

Pages

Theme Support

Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.