ເປັນວິທີທີ່ຄິດຄົ້ນຂຶ້ນໃນປະເທດຈີນມີຊື່ເອີ້ນວ່າ: Chinese layering,
Pot layering, marcottage, gootee... ຄວນເລືອກກິ່ງທີ່ມີອາຍຸພໍເໝາະ ໃນໄລຍະທີ່ຕົ້ນແມ່ພັນດີ ຢູ່ໃນຊ່ວງຈະເລີນເຕີບໂຕ,
ກິ່ງທີ່ມີອາຍຸຫຼາຍການເກີດຮາກຈະບໍ່ດີ,
ໄລຍະເວລາທີ່ເໝາະສົມໃນການໂທມກິ່ງແມ່ນສັງເກດໄດ້ຈາກຄວາມສາມາດໃນການລອກເປືອກອອກຈາກກິ່ງໄດ້ງ່າຍ.
v ການຕຽມວັດສະດຸອຸປະກອນ
ກ່ອນການໂທມກິ່ງແບບອາກາດ
1.
ຕຽມວັດສະດຸທີ່ໃຊ້ໂທມ:
ໂດຍສະເພາະແມ່ນກາບພ້າວຊຶ່ງເປັນວັດສະດຸທີ່ສາມາດຮັກສາຄວາມຊຸ່ມໄດ້ດີ ການກຽມເບົ້າໂທມມັກນິຍົມກັນເຮັດ
2 ວິທີຄື:
-
ການຕຽມເບົ້າໂທມແບບບັນຈຸໃສ່ຖົງຢາງ: ປະຕິບັດໂດຍການນຳເອົາກາບພ້າວໄປແຊ່ນ້ຳໄວ້ປະມານ
1 - 2 ເດືອນ ຫຼື ຈະຕົ້ມປະມານ 3 - 4 ຊົ່ວໂມງ ຊຶ່ງຈະອ່ອນນຸ້ມດີທີ່ສຸດ, ຈາກນັ້ນຈິ່ງນໍາມາຟັກໃຫ້ມຸ່ນລະອຽດດີ
ແລ້ວຖອກນ້ຳໃສ່ໃຫ້ຊຸ່ມພໍປະ ມານ ໂດຍບໍ່ປຽກ ແລະ ບໍ່ຊຸ່ມເກີນໄປ, ນໍາມາບັນຈຸລົງໃສ່ຖົງຢາງຂະໜາດ 4 x 6 ນິ້ວ, ມັດປາກຖົງຢາງດ້ວຍເຊືອກຟາງ ບັນຈຸກາບພ້າວໃສ່ໃຫ້ແໜ້ນພໍປະມານ.
ວິທີນີ້ເວລາປະຕິບັດໃນການໂທມແມ່ນເຮັດໄດ້ໄວ ແຕ່ຈະສິ້ນເປືອງກາບພ້າວຫຼາຍ.
-
ການຕຽມເບົ້າໂທມແບບໃຊ້ແຜ່ນຢາງຫໍ່: ວິທີການແຊ່ກາບພ້າວ ແມ່ນເຮັດຄືກັນກັບແບບຂ້າງເທິງນັ້ນ
ແຕ່ວິທີນີ້ຫຼັງຈາກແຊ່ກາບພ້າວແລ້ວ ນຳມາທຸບໃຫ້ອ່ອນນຸ້ມດີ ໂດຍຕັດເປັນທ່ອນ ຍາວປະມານ
10-12 cm ຫຼື ປະມານ 1 ກຳມື. ວິທີນີ້ຈະປະຢັດກາບພ້າວໄດ້ດີ
ແຕ່ເວລາປະຕິບັດໃນການໂທມຈະຊັກຊ້າກວ່າແບບເບົ້າຖົງຢາງ.
2.
ຄວນເລືອກກິ່ງທີ່ມີຄວາມອຸດົມສົມບູນ, ຈະເລີນເຕີບໂຕດີ,ເປັນກິ່ງຕັ້ງຊື່
ຈະເຮັດໃຫ້ການອອກຮາກຮອບກິ່ງດີກ່ວາກິ່ງທີ່ອຽງ ຫຼື ເນີ້ງ, ຂະໜາດຂອງກິ່ງພໍ ເໝາະ ບໍ່ໃຫຍ່ ແລະ ນ້ອຍເກີນໄປ,
ຂະໜາດຂອງລວງຮອບປະມານ 3-6 cm ຫຼື ເທົ່າກັບນີ້ວກ້ອຍ ແລະ ຫົວແມ່ມື ແລະ
ຕ້ອງເປັນກິ່ງທີ່ບໍ່ຢູ່ໃນຊ່ວງໄລຍະອອກດອກ ແລະ ຕິດໝາກ ຄວາມຍາວຂອງກິ່ງ
ລະຫວ່າງຮອຍປາດຫາປາຍຍອດ ຖ້າໄມ້ກິ່ງ ຫຼື ຂໍ້ສັ້ນປະມານ 25-30 cm ແຕ່ຖ້າໄມ້ກິ່ງ ຫຼື ຂໍ້ຍາວປະມານ 25-30 cm. ເປັນກິ່ງທີ່ມີໃບຢູ່ ເພື່ອຊ່ວຍໃນການສ້າງອາຫານ ແລະ ຊ່ວຍສົ່ງສານເລັ່ງການເກີດຮາກຈາກໃບມາຍັງບໍລິເວນເກີດຮາກ
ເປັນກິ່ງທີ່ໄດ້ຮັບແສງແດດເຕັມທີ່ ກິ່ງທີ່ຢູ່ໃນຮົມບໍຄວນເອົາ ເພາະອອກຮາກໜ້ອຍ ຫຼື
ອອກຮາກຊ້າ, ບາງຄັ້ງບໍ່ອອກເລີຍ, ອາຍຸຂອງກິ່ງທີ່ເໝາະສົມຄວນມີອາຍຸ 1 ປີ,
ການປະຕິບັດຄວນເຮັດໃນລະດູຝົນ ລະ ຫວ່າງ ເດືອນພຶກສະພາ ເຖິງເດືອນ ສິງຫາ ໃນໄລຍະພືດຢູ່ໃນຊ່ວງຈະເລີນເຕີບໂຕ
ຖ້າເຮັດໃນຊ່ວງລະດູຮ້ອນ ຕ້ອງໄດ້ຫົດນ້ຳຢ່າງສະໝ່ຳສະເໝີ.
v ການໂທມກິ່ງແບບອາກາດສາມາດເຮັດໄດ້ 3 ວິທີຄື:
ກ. ວິທີການຫັ່ນກິ່ງ
ເປັນວິທີທີ່ເໝາະກັບກິ່ງໄມ້ທີ່ເກີດຮາກງ່າຍເຊັ່ນ:
ໝາກລິນຈີ່, ລຳໄຍ ພືດຕະກຸນສົ້ມ ແລະ ດອກກຸຫຼາບ, ດອກເຈ້ຍ ເປັນຕົ້ນ. ວິທີການປະຕິບັດຄື:
ໃຊ້ມີດຕິດຕາຕໍ່ກິ່ງ ຫັ່ນເປືອກຂອງກິ່ງໂດຍຮອບ 2 ຮອຍຫ່າງກັນ
ເພື່ອຕັດທໍ່ລຳລຽງທາດອາຫານຜ່ານທໍ່ອາຫານຈາກໃບລົງສູ່ສ່ວນລຸ່ມຂອງຮອຍຫັ່ນ
ໂດຍຫັ່ນດ້ານເທິງໃຫ້ຢູ່ລຸ່ມຂໍ້ ຫຼື ຕາປະມານ 0,5 - 1 ຊມ
ຊຶ່ງໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຮອຍຫັ່ນດ້ານເທິງ ແລະ ດ້ານລຸ່ມ ເທົ່າກັບເສັ້ນລອບວົງຂອງກິ່ງນັ້ນ
ຈາກນັ້ນກໍ່ໃຊ້ປາຍມີດຂີດເປັນທາງຍາວລົງ ເພື່ອລອກເອົາເປືອກໄມ້ ຫຼື ທໍ່ອາຫານອອກ ໃນພືດບາງຊະນິດ
ອາດຈະໃຊ້ຄີມບີບແລ້ວໝູນເອົາເປືອກອອກ, ຈາກນັ້ນກໍໃຊ້ສັນມີດຂູດເນື້ອເຍື່ອຈະເລີນທີ່ຕິດຢູ່ກັບເນື້ອໄມ້ອອກໃຫ້ໝົດ
ການຂູດຄວນຂູດເບົ້າໆ ຈາກດ້ານເທິງລົງຫາດ້ານລຸ່ມ
ເພື່ອບໍ່ໃຫ້ເນື້ອເຍື້ອຈະເລີນມີການສ້າງທໍ່ອາຫານ ຫຼື ເປືອກຂື້ນມາໃໝ່ ແລະ
ຕ້ອງລະວັງບໍ່ໃຫ້ທໍ່ນ້ຳໄດ້ຮັບອັນຕະລາຍ ແລະ ຮັກສາຮອຍບາດແຜດ້ານເທິງ
ຊຶ່ງຈະເປັນບໍລິເວນສະສົມອາຫານສຳລັບການເກີດຂອງຮາກ.
ຂ. ວິທີການປາດກິ່ງ
ຄືການເຮັດບາດແຜໃນກິ່ງ ໂດຍການປາດໃຫ້ເຂົ້າເນື້ອໄມ້ ປະມານ 1 cm ຂອງເສັ້ນຜ່າສູນກາງຂອງກິ່ງພັນ ຍາວ 3-5 cm, ເປີດປາກບາດແຜໃຫ້ກ້ວາງ ແລ້ວນຳເອົາໄມ້ນ້ອຍໆ ຄັດໄວ້ເພື່ອໃຫ້ບໍລິເວນດັ່ງກ່າວເກີດຮາກ ວິທີນີ້ເໝາະກັບໄມ້ໃຫ້ໝາກຄື: ໝາກກຽງ, ໝາກສີດາ ແລະ ສົ້ມຂຽວຫວານ.
ຄ. ວິທີການຂີດກິ່ງ
ເປັນວິທີການເຮັດບາດແຜອີກແບບໜຶ່ງຄື: ຂີດບໍລິເວນກິ່ງໂທມໃຫ້ເຂົ້າເນື້ອໄມ້ ແລະ ຂະໜານໄປກັບກິ່ງ ຍາວເທົ່າກັບເສັ້ນຮອບວົງຂອງກິ່ງພັນ, ການຂີດນີ້ຈະເຮັດກັບກິ່ງທີ່ຍັງອ່ອນຢູ່ ແລະ ແຕກຮາກໄດ້ງ່າຍເຊັ່ນ: ກຸຫລາບບາງຊະນິດ, ຍີ່ໂຖ ແລະ ໂກສົນ.
v ການນຳເອົາວັດສະດຸຫຸ້ມບາດແຜ
ແລະ ການຕັດຊຳກິ່ງໂທມ
- ຫຼັງຈາກເຮັດບາດແຜສຳເລັດແລ້ວ
ໃຊ້ສານເລັ່ງຮາກທາໃສ່ຮອຍຫັ່ນດ້ານເທິງ
ເພື່ອກະຕຸ້ນການເກີດຮາກທີ່ບໍລິເວນເໜືອຮອຍປາດດ້ານເທິງເປັນຈຸດກຳເນີດຮາກ ຫຼື ເກີດຮາກ,
ອາດຈະປາດເປັນຮອຍທາງຍາວ 2 - 3 ຮອຍ, ຍາວປະມານ 0.5 cm ບໍລິເວນທີ່ຈະເກີດຮາກໃໝ່
ເພື່ອຊ່ວຍເຮັດໃຫ້ຮາກເກີດໄດ້ຫຼາຍຂຶ້ນ.
v ວິທີການນໍາເອົາສານເລັ່ງຮາກທາຮອຍປາດດ້ານເທິງ
-
ຖ້າຕົ້ນໄມ້ທີ່ເກີດຮາກຍາກເຊັ່ນ: ລຳໄຍ, ລີ້ນຈີ່ ແລະ ພືດ ອື່ນໆ ໃຫ້ນຳເອົາດິນໜຽວທີ່ມີຄວາມຊຸ່ມພໍປະມານ
ມາໂອບໃສ່ຮອຍຫັ່ນດ້ານເທິງ ຈາກນັ້ນຈິ່ງນຳເອົາຂຸຍ ໝາກພ້າວ ຫຼື
ວັດສະດຸອື່ນໆ ມາຫຸ້ມໃສ່
-
ນຳຖົງທີ່ບັນຈຸຂຸຍໝາກພ້າວ ທີ່ຕຽມໄວ້ມາຫຸ້ມໃສ່
ຖ້າເບົ້າແບບຫໍ່ແມ່ນນຳເອົາກາບພ້າວທີ່ຕັດເປັນທ່ອນມາຫໍ່ໃສ່ຮອຍຫັ່ນ
ແລ້ວນຳເອົາແຜ່ນຢາງມາຫໍ່ທັບກາບພ້າວໃຫ້ ແໜ້ນພໍປະມານ, ຈາກນັ້ນ ຈິ່ງເອົາເຊືອກຟາງມາມັດທາງສົ້ນເທິງ ແລະ ລຸ່ມໃຫ້ແໜ້ນ.
ຖ້າເບົ້າແບບບັນຈຸໃສ່ຖົງຢາງ ແມ່ນນຳມາປາດຕາມທາງຍາວ ແລ້ວມາຫຸ້ມໃສ່ຮອຍຫັ່ນໂດຍຮອບ ຈາກນັ້ນ ຈິ່ງນໍາເອົາເຊືອກຟາງມາມັດໃຫ້ແໜ້ນ ຢ່າໃຫ້ມີການເຄື່ອນເໜັງ, ບໍ່ດັ່ງນັ້ນ ຈະເຮັດໃຫ້ຮາກຈີກຂາດ ເຮັດໃຫ້ເກີດມີຜົນເສຍຫາຍ.
v ວິທີການນໍາເອົາວັດສະດຸຫໍ່ກິ່ງໂທມ
-
ເມື່ອເກີດຮາກທີ່ມີປະລິມານ
ຫຼາຍພໍສົມຄວນແລ້ວຈະໃຊ້ເວລາແຕກຕ່າງກັນໄປຕາມແຕ່ລະຊະນິດພືດເຊັ່ນ: ລີ້ນຈີ່ ປະມານ 35-40
ວັນ, ລຳໄຍປະມານ 90-100 ວັນ, ໝາກນາວ ແລະ ໝາກສີດາປະມານ 28 - 30 ວັນ.
ສັງເກດສີຂອງຮາກເລີ່ມມີການປ່ຽນແປງ ແລະ ມີຮາກຈຳນວນຫຼາຍຈຶ່ງຕັດກິ່ງອອກ (ສຳຄັນຕ້ອງສັງເກດຮາກເປັນສີນ້ຳຕານແກ່)
ຫຼັງຈາກຕັດກິ່ງພັນແລ້ວ ຄວນແຊ່ເບົ້າໂທມໄວ້ໃນນ້ຳໃຫ້ຊຸ່ມ, ກ່ອນຈະຊຳໃນຖົງ
ຫຼື ພາຊະນະຊຳ ຕ້ອງແກະຖົງຢາງ ຫຼື ແຜ່ນຢາງທີ່ຫຸ້ມອອກ ລະວັງຢ່າໃຫ້ຮາກຈີກຂາດ ແລະ
ຕັດແຕ່ງກິ່ງ, ໃບອອກບາງສ່ວນ ເມື່ອຊໍາແລ້ວຄວນໃຊ້ໄມ້ປັກລົງກາງຖົງຊໍາ ເພື່ອຍຶດກິ່ງບໍ່ໃຫ້ເຄື່ອນ ເໜັງ ເພາະຈະເປັນການກະທົບກະເທືອນຕໍ່ລະບົບຮາກທີ່ຍັງບໍ່ຂະຫຍາຍຕົວ, ຄວນເກັບຮັກສາໄວ້ໃນຮົ່ມ ຫຼື ໃນສວນກ້າທີ່ມີລະບົບກັນແສງ ແລ້ວຫົດນ້ຳໃຫ້ມີຄວາມຊຸ່ມຊື່ນຢູ່ສະເໝີ ແລະ
ຈັດວາງໄວ້ໃຫ້ເປັນລະບົບແຕ່ລະຊະນິດພັນພືດ ເພື່ອສະດວກໃນການບົວລະບັດຮັກສາ.
![]() |
No comments:
Post a Comment